Lämpimästi tervetuloa! — Aidon, puhtaan ja herkullisen ruoan ja viinin kotipaikkaan.

 
photo_sami_repo_162617.png
 
 
 

Mielitekoja — Aito karjalainen lounas

 
 

Koe karjalaisen ruokaperinteen herkut villiyrteillä ja oman tilan tuotteilla valmistettuina. Keittiön sydän on perinteinen puulla lämmitettävä uuni, jonka siimeksissä hautuvat Majatalon herkut. Ruoka tarjoillaan Majatalon tunnelmallisen pirtin pitkissä pöydissä kipoilla ja vadeilla. vadit ja kipot kiertävät pöydässä ruokailijalta toiselle. Hyvän ruoan lisäksi nautitaan laadukkaista luomuviineistä ja paikallisen panimon hyvälaatuisista oluista.

 

Pirtin omat karjalanpiirakat ja munavoi

Karjalanpiirakat leivotaan ohrapuuroon ja kuoressa käytetään paljon ruista. Majatalon piirakat ovat karjalanpiirakoita aidoimmillaan!

 

Talon puu-uunin ruisleipä

Juureen leivottu hapanleipä, jossa käytetään ainoastaan oman tilan luomuruista, lähdevettä ja suolaa. Ruisleipä paistetaan puu-uunissa, jonka jälkeen uunissa hautuvat Majatalon ruoat. 

Puu-uuni on Majatalon sydän ja sielu on ruisleipä!

 

Lammaskaali eli palvilihakeitto

Perinteinen lammaskaali valmistuu palvatuista lampaan luista, kaalista, porkkanasta ja perunasta. Täydellistä talviruokaa!

 

Perinteinen kalakeitto

Kalat saadaan lähijärvistä. Kuha, hauki, ahven ja muikku ovat Majatalon keittiön käytetyimmät kalat. Kalakeitto valmistetaan ruodoista keitetystä liemestä. Keitto usein soseutetaan, jotta keitolle saadaan pehmeä ja lempeä rakenne.

 

Haudutettu lihakeitto

Uunissa paahtuneista luista tulee mainio pohja Majatalon lihakeitolle, johon lisätään luiden ympäriltä irrotetut lihat sekä perunat, porkkanat ja lanttukuutiot.

 

Villiyrttisalaatti

Lumettomaan aikaan saamme salaattiainekset luonnosta ja puutarhasta. Salaatille kastike tehdään itse; pohjana käytetään Myssyfarmin luomurypsiöljyä. Salaatissa perustana on vuohenputki. Muita hyviä yrttejä salaatteihin ovat voikukanlehti, saksankirveli, horsma, poimulehti ja lavassa kasvavat salaatit.

 

Talvinen omena-ohrasalaatti

Hapattamalla tehdyt suolakurkut, juuriselleriä, savujuustoa, omenaa ja ohraa. Tämä salaatti kuuluu talveen!

 

Kirpeä kaalisalaatti

Valkokaali ja porkkana raastetaan, sipuli pilkotaan. Liemi salaatille valmistetaan rypsiöljystä, omenaviinietikasta, hieman suolaa, fariinisokeria ja viherpippuria. Tämä on Majatalon jaetuin resepti; kirpeä kaalisalaatti kuuluu meillä jokaiseen ruokailuhetkeen!

 
 

Uuniperunat suolapedillä

Perunat kypsyvät uunissa suolapedillä. Näitä voi popsia piparjuurimajoneesin kera, usein liian monta...

 

Uunijuurekset

Majatalossa juurekset paahdetaan useimmiten uunissa. Uunijuureksina käytetään porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, maa-artisokkaa, naurista ja punajuurta. Juurekset maustetaan timjamilla ja venäjänrakuunalla.

 

Pitkään haudutettu karjalanpaisti

Karjalanpaistiin käytämme kyytön- (itäsuomenkarjaa), lampaan- ja sianlihaa. Lihan tulee olla luista; luut laitetaan paistiastian kulmaan antamaan makua paistinliemeen, sipulin ja suolan lisäksi. Karjalanpaistiin lisätään makua antamaan sisäelimiä; sydäntä ja munuaisia. Paisti hautuu uunissa yön yli ja on valmis tarjottavaksi vieraille uunijuuresten ja perunoiden kanssa.

 


Jälkiruokia — 

Marjakiisseli

Marjakiisseli valmistetaan erilaisista marjoista. Kiisseliä voi "tuunata" eri tavoilla. Kerroskiisseli, Tallimestarin kiisseli, savariini ja perinteinen kiisseli ovat kuuluneet suomalaiseen lounaspöytään aina.

 

Perinteinen mämmi

Mämmi on paaston ajan perinneruoka, jota aloitettiin tekemään jo helmikuussa, kun paasto laskiaiselta alkoi. Mämmi valmistetaan mämmimaltaista ja ruisjauhoista ja syödään joko kerman tai maidon kanssa.

 

Rukiinen, pitkään haudutettu puolukkapuuro

Tähän perinneherkkuun tarvitaan uutisruisjauhoja, sokeria ja puolukoita. Puuron ainesten annetaan hautua uunissa yön yli ja aamulla puuro vispataan kuohkeaksi. Puuron voi nauttia maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

 

Haudutettu talon yrttitee

Vadelmanlehteä, syreenin kukkaa ja saksankirvelin lehteä, se on tämän kauden sekoitus!

 


Ruokajuomat — 

Talon kotikalja

Ruismaltaista ja rukiista valmistettu alkoholiton kalja. Ennen vanhaan kotikalja oli tärkeimpiä ruokajuomia suomalaisessa pitopöydässä ja janojuoma peltotöissä.

 

Marjamehut

Marjamehuja juodaan aamiaisella, hiihtolenkin jälkeen ja kesäkuumalla. Marjamehut tehdään viinimarjoista, mansikoista, puolukoista ja omenoista.

 
 
 
 

Aito karjalainen päivällinen

 
 

Keitin- eli sulhaspiirakka

Keitinpiirakka on puoliympyränmuotoinen piirakka, joka on tehty ruiskuoreen ja sisällä on keitettyä kananmunaa ja ohraa. Keitinpiirakat paistetaan rasvassa pannulla. Nämä piiroot ovat parhaimmat karjalaiset piirakat!

 

Suolakala/Graavikala

Suolakalana käytämme haukea ja kuhaa. Graavatessa kalaa käytämme makua ja väriä antamaan esimerkiksi punajuurta, puolukkaa, nokkosta ja tilliä.

 

Suolasienisalaatti

Suolatuista rouskuista tehty sienisalaatti kuuluu aina karjalaiseen pitopöytään. Hyvän sienisalaatin ohje on, kun kaikki raaka-aineet pilkkoo pieniksi kuutioiksi käsin ja tekee loppusilauksen smetanalla. Oma taitonsa on keittää ja suolata sienet niin, että hieno rouskun maku säilyy sienissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuohenputki-porkkanalisä

Vuohenputki ja porkkana kuuluvat yhteen. Vihannekset höyrytetään kevyesti ja loppuvaiheessa lisätään pieni nokare voita kattilaan ja lempilisukkeeni on valmis!

 

Paistetut muikut

Paistettuja muikkuja Majatalosta saa kevättalvella ja kesäisin. Meillä muikut pyöräytetään ruisjauhoissa ja paistetaan voissa. Muikut tarjotaan perunamuussin ja kermaviilikastikkeen kera.

 

Osso Bucco

Teemme Osso Buccon joko hirven vasan, kyytön tai karhun säärestä. Osso Bucco nautitaan puolukkasurvoksen tai mustaherukkasoseen kera.

 


Jälkiruokia

Uunirahkaa ja omenahilloa

Rahkaa, kermaa, kananmunia, hieman sokeria. Uunin jälkilämmössä noin 1,5 tuntia. Nautitaan oikein makean hillon kanssa. Suosikkini on vadelmahillo! Suosituin talven jälkiruokamme Majatalon illallisilla.

Mustikkakukkoa ja vaniljakastiketta

Tämä suomalaisen ruokakulttuurin klassikko on myös Majatalon jälkiruokana todella suosittu. Majatalon mustikkakukossa on ruis- ja vehnäjauhojen lisäksi hieman ohraa.

Uunijuustoa ja lakkoja

Leipäjuusto on yksi alkuperäisistä suomalaisista juustoista. 

Kesäkurpitsakakkua ja tuorejuustokastiketta

Kesäkurpitsa- porkkana- tai punajuurikakku. Juurekset ja vihannekset taipuvat hienosti jälkiruokiin antaen raikkautta ja makua makeisiin leivonnaisiin.

 


Ruokajuomia — 

Luomu- ja biodynaamisia viinejä

Honkavuoren Panimon oluita

 

 

 
 
photo_sami_repo_162634.png
 
 
 

Majoitus  —

Majatalossa on 8 huonetta ja huoneistoa, joista yksi on sviitti ja yksi perhe/lemmikkihuoneisto. Voit valita huoneen omalla kylpyhuoneella tai huoneellasi on kahden huoneen yhteinen kylpyhuone.  Huoneiden sisustukseen on käytetty puuta, pellavaa ja puuvillaa. Taide ja paikallinen käsityö näkyvät myös huoneiden sisustuksessa. Majatalon huoneet sijaitsevat kolmessa eri talossa: Päätalo, Vierastalo ja Pihapirtti. Päätalon yläkerrassa on huoneet I ja II sekä Sviitti. Vierastalo Rinteelän alakerrassa on Aino ja Pekka sekä yläkerrassa Sampo ja Liisa. Pihapirtti on mainio tila perheille; moni myös haluaa majoittua tänne lemmikkien kanssa.

Vastuullinen matkailu

Meille vastuullinen ja kestävä matkailu näkyy majatalon toiminnassa kaikkialla ja koko ajan. Meille myös moni asia on sisäsyntyistä, sukupolvelta toiselle siirtynyttä tapaa ja arvopohjaa. Kestävästi toimiminen on myös laadun tae. Tässä vastuullisen matkailun periaatteita:

- minimoi negatiiviset sosiaaliset, kulttuuriset, taloudelliset ja ympäristövaikutukset
- tuottaa taloudellista hyötyä paikallisille väestölle ja edesauttaa alueen hyvinvointia
- edesauttaa luonnon ja kulttuuriperinnön säilymistä monimuotoisuutta
- pystyy tarjoamaan matkailijoille paikallisuudesta nousevia elämyksiä, jotka voivat samalla lisätä ymmärrystä paikallisesta
kulttuurista ja    ympäristöstä
- on esteetöntä
- on kulttuurisesti "hienotunteinen", kannustaa suvaitsevaisuuteen sekä vahvistaa paikallisylåeyttä ja luottamusta

Majatalon laatumerkkejä ovat mm. Karelia ala carte, Portaat Luomuun, Laatutonni. Olemme mukana Pohjois-Karjalan Biosfääri alueessa, ECEAT (Suomen luomumatkailuyhdistys) ry:ssä sekä Wild Taiga ry:ssä (Kuhmo-Suomussalmi alueen matkailuyhdistys). Olemme tehneet Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa yhteistyösopimuksen, joka velvoittaa sitoutumaan vahvasti kestävän ja vastuullisen matkailun periaatteisiin.

 

Huonehinnat sisältävät liinavaatteet, saunan ja aamiaisen. Voit varata huoneen Booking.com kautta tai varauslomakkeella.

 

Hinnasto  —


Majatalosta majataloon retkipaketit  —

Yhteistyö majatalojen välillä alkoi jo kaksikymmentä vuotta sitten Äksyjen Ämmien, Laitalan Lomien, Männikkölän Pirtin ja Puukarin Pysäkin välillä. Yhteistyöllä teemme markkinointia, tuotesuunnittelua, pidämme reittejä kunnossa sekä tietenkin autamme ja sparraamme toisiamme työssämme. Jokaisella talolla on vahvuutensa, Puukarissa ruoka, Laitalan Lomissa tilat, Äksyillä Ämmillä matkailuosaaminen ja Männikkölässä karjalanpiirakat. Yhteistyömme laajeni Rääkkylään, jossa sijaitsee Karelia Cottages, viiden tähden mökki Saimaan rannalla. Katri on tuonut paljon osaamistaan verkostoomme!

Tarjoamme luonnonläheisiä, liikunnallisia lomia; hienoja luontoelämyksiä, joista matkalaisilla on aikaa nauttia. Haluamme tehdä retkistä ja lomista mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Päätöksissä otetaan huomioon ympäristölle aiheutuvia haittoja. Tällaisia periaatteita ovat esimerkiksi: julkisten kulkuneuvojen käyttö, paikallisten pienten matkailuyritysten majoitus- ja ruokailupalvelujen suosiminen, lähiruoka sekä tavallisten arkipäiväisten ilojen tarjoaminen; sieniretki, aamiainen ulkona, metsämarjahillot, puulämmitteinen sauna ja yrttinen iltatee.

Pienissä kohteissa tapaa isäntäväkeä ja saa tuntumaa heidän elämäntapaansa, voi keskustella tai voi nauttia majatalojen rauhasta ja ympärillä olevasta luonnosta.

Majatalo käyttää toisia luomumaatiloja raaka-aineiden hankinnassa. Keittiössä käyttämämme raaka-aine on luomua 92 % vuonna 2017.

 
 
 
 
 
 
 

Nauti perinteisestä savusaunasta  —

Miltä tuntuu viettää iltaa vanhassa riihessä savusaunoen, maistellen käsintehtyjä kyyttömakkaroita, pulahtaa virkistävään jokeen?

Sen tiedät kun pääset Majatalon savusaunaan ja koet jotakin syvää suomalaista alkuperäistä tunnelmaa. Majatalon savusauna on vanha riihi. Riihi oli paikka, jossa puitiin ennen vanhaan viljat. Tänä päivänä riihen savusaunassa rukiin oljet muistuttavat riihen entisajan tarkoituksesta ja saunojat saavat istua saunassa olkien päällä. Riihisavusaunan tunnelman luo myös se, ettei saunassa ole sähköjä eikä juoksevaa vettä. Pukuhuoneena on ruumennusosa, jonka yhdessä nurkassa lämpöä ja valoa tilaan tuo pieni takka.

 

Hinnasto  —

 
 
 
photo_sami_repo_162548.png