AITO KARJALAINEN LOUNAS - esimerkkejä herkuistamme

 

 

 

Alkupaloja

TALON KARJALANPIIRAKAT MUNAVOILLA

Karjalanpiirakat leivotaan ohrapuuroon ja kuoressa käytetään paljon ruista. Majatalon piirakat ovat karjalanpiirakoita aidoimmillaan!

TALON LUOMURUISLEIPÄ

Juureen leivottu hapanleipä, jossa käytetään ainoastaan oman tilan luomuruista, lähdevettä ja suolaa. Ruisleipä paistetaan puu-uunissa, jonka jälkeen uunissa hautuvat Majatalon ruoat. 

Puu-uuni on Majatalon sydän ja sielu on ruisleipä!

KIRPEÄ KAALISALAATTI

Valkokaali ja porkkana raastetaan, sipuli pilkotaan. Liemi salaatille valmistetaan rypsiöljystä, omenaviinietikasta, hieman suolaa, fariinisokeria ja viherpippuria. Tämä on Majatalon jaetuin resepti; kirpeä kaalisalaatti kuuluu meillä jokaiseen ruokailuhetkeen!

UUNIPERUNAT SUOLAPEDILLÄ

Perunat kypsyvät uunissa suolapedillä. Näitä voi popsia piparjuurimajoneesin kera, usein liian monta...

UUNIJUUREKSET

Majatalossa juurekset paahdetaan useimmiten uunissa. Uunijuureksina käytetään porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, maa-artisokkaa, naurista ja punajuurta. Juurekset maustetaan timjamilla ja venäjänrakuunalla.

 
 

Lämpimät ruuat

 

LAMMASKAALI ELI PALVI-LAMMASKEITTO

Perinteinen lammaskaali valmistuu palvatuista lampaan luista, kaalista, porkkanasta ja perunasta. Täydellistä talviruokaa!

PERINTEINEN KALAKEITTO

Kalat saadaan lähijärvistä. Kuha, hauki, ahven ja muikku ovat Majatalon keittiön käytetyimmät kalat. Kalakeitto valmistetaan ruodoista keitetystä liemestä. Keitto usein soseutetaan, jotta keitolle saadaan pehmeä ja lempeä rakenne.

UUNISSA HAUDUTETTU LIHAKEITTO

Uunissa paahtuneista luista tulee mainio pohja Majatalon lihakeitolle, johon lisätään luiden ympäriltä irrotetut lihat sekä perunat, porkkanat ja lanttukuutiot.


Jälkiruokia  

MARJAKIISSELI

Marjakiisseli valmistetaan erilaisista marjoista. Kiisseliä voi "tuunata" eri tavoilla. Kerroskiisseli, Tallimestarin kiisseli, savariini ja perinteinen kiisseli ovat kuuluneet suomalaiseen lounaspöytään aina.

PERINTEINEN MÄMMI

Mämmi on paaston ajan perinneruoka, jota aloitettiin tekemään jo helmikuussa, kun paasto laskiaiselta alkoi. Mämmi valmistetaan mämmimaltaista ja ruisjauhoista ja syödään joko kerman tai maidon kanssa.

RUKIINEN PUOLUKKAPUURO

Tähän perinneherkkuun tarvitaan uutisruisjauhoja, sokeria ja puolukoita. Puuron ainesten annetaan hautua uunissa yön yli ja aamulla puuro vispataan kuohkeaksi. Puuron voi nauttia maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

HAUDUTETTU YRITTITEE

Vadelmanlehteä, syreenin kukkaa ja saksankirvelin lehteä, se on tämän kauden sekoitus.


Ruokajuomat

KOTIKALJA

Ruismaltaista ja rukiista valmistettu alkoholiton kalja. Ennen vanhaan kotikalja oli tärkeimpiä ruokajuomia suomalaisessa pitopöydässä ja janojuoma peltotöissä.

 

MARJAMEHUT

Marjamehuja juodaan aamiaisella, hiihtolenkin jälkeen ja kesäkuumalla. Marjamehut tehdään itse viinimarjoista, mansikoista, puolukoista ja omenoista.