AITO KARJALAINEN ILLALLINEN - esimerkkejä herkuistamme

 
 

Alkupaloja

KEITIN- ELI SULHASPIIRAKKA

Keitinpiirakka on puoliympyränmuotoinen piirakka, joka on tehty ruiskuoreen ja sisällä on keitettyä kananmunaa ja ohraa. Keitinpiirakat paistetaan rasvassa pannulla. Nämä piiroot ovat parhaimmat karjalaiset piirakat!

SUOLAKALA

Suolakalana käytämme haukea ja kuhaa. Graavatessa kalaa käytämme makua ja väriä antamaan esimerkiksi punajuurta, puolukkaa, nokkosta ja tilliä.

SUOLASIENISALAATTI

Suolatuista rouskuista tehty sienisalaatti kuuluu aina karjalaiseen pitopöytään. Hyvän sienisalaatin ohje on, kun kaikki raaka-aineet pilkkoo pieniksi kuutioiksi käsin ja tekee loppusilauksen smetanalla. Oma taitonsa on keittää ja suolata sienet niin, että hieno rouskun maku säilyy sienissä.

VUOHENPUTKI-PORKKANALISÄ

Vuohenputki ja porkkana kuuluvat yhteen. Vihannekset höyrytetään kevyesti ja loppuvaiheessa lisätään pieni nokare voita kattilaan ja lempilisukkeeni on valmis!

Lumettomaan aikaan saamme salaattiainekset luonnosta ja puutarhasta. Salaatille kastike tehdään itse; pohjana käytetään Myssyfarmin luomurypsiöljyä. Salaatissa perustana on vuohenputki. Muita hyviä yrttejä salaatteihin ovat voikukanlehti, saksankirveli, horsma, poimulehti ja lavassa kasvavat salaatit.

TALVINEN OMENA-OHRASALAATTI

Hapattamalla tehdyt suolakurkut, juuriselleriä, savujuustoa, omenaa ja ohraa. Tämä salaatti kuuluu talveen!

 

Karjalainen lounas

 

 

 

Pääruokia

KARJALANPAISTI - SE AITO JA ALKUPERÄINEN

Karjalanpaistiin käytämme kyytön- (itäsuomenkarjaa), lampaan- ja sianlihaa. Lihan tulee olla luista; luut laitetaan paistiastian kulmaan antamaan makua paistinliemeen, sipulin ja suolan lisäksi. Karjalanpaistiin lisätään makua antamaan sisäelimiä; sydäntä ja munuaisia. Paisti hautuu uunissa yön yli ja on valmis tarjottavaksi vieraille uunijuuresten ja perunoiden kanssa.

PAISTETUT MUIKUT

Paistettuja muikkuja Majatalosta saa kevättalvella ja kesäisin. Meillä muikut pyöräytetään ruisjauhoissa ja paistetaan voissa. Muikut tarjotaan perunamuussin ja kermaviilikastikkeen kera.

OSSO BUCCO

Teemme Osso Buccon joko hirven vasan, kyytön tai karhun säärestä. Osso Bucco nautitaan puolukkasurvoksen tai mustaherukkasoseen kera.


Jälkiruokia

UUNIRAHKAA JA HILLOA

Rahkaa, kermaa, kananmunia, hieman sokeria. Uunin jälkilämmössä noin 1,5 tuntia. Nautitaan oikein makean hillon kanssa. Suosikkini on vadelmahillo! Suosituin talven jälkiruoka Majatalon illallisilla.

MUSTIKKAKUKKOA JA VANILJAKASTIKETTA

Tämä suomalaisen ruokakulttuurin klassikko on myös Majatalon jälkiruokana todella suosittu. Majatalon mustikkakukossa on ruis- ja vehnäjauhojen lisäksi hieman ohraa.

UUNIJUUSTOA JA LAKKOJA

Leipäjuusto on yksi alkuperäisistä suomalaisista juustoista. 

KESÄKURPITSAKAKKUA JA TUOREJUUSTOKASTIKETTA

Kesäkurpitsa- porkkana- tai punajuurikakku. Juurekset ja vihannekset taipuvat hienosti jälkiruokiin antaen raikkautta ja makua makeisiin leivonnaisiin.

 


Ruokajuomia

Hyvän ruuan lisäksi nautitaan laadukkaista luomuviineistä ja paikallisen Honkavuoren Panimon käsityöläisoluista.