Intohimosta suomalaiseen ruokaan

 

Haluan kirjoittaa blogissani omasta työstäni perinteisen karjalaisen ruoan parissa ja tuoda esiin elämää harvaan asutulla maaseudulla, pitäjässä lähellä Venäjän rajaa. Kaukana kaikesta. Suomalaisen ruuan esittely on minulle tärkeää, koska hyvä ruoka on minun intohimoni. Haluan jakaa myös tietoni ja taitoni perinteisen karjalaisen ruoanvalmistamiseen!  Toivon tietenkin, että tämän blogin kautta ymmärrys niin pienyrittäjän elämään maaseudulla kuin matkailubisnekseen Suomessa kasvaa.

 
Majatalo Puukarin Pysäkin ravintolan keittiön herkkuja; emännän tunnettu luomuruisleipä.

Luomuruisleipää.

Hyvä esimerkki intohimostani on luomuruisleipä, jonka teon opettelin ensimmäisenä, kun palasin takaisin juurille Valtimolle.

 

Luomuruis tulee omasta luomupellosta, sen viljely jo näillä kasvuvyöhykkeillä antaa oman haasteensa. Ruisjauhot jauhetaan omalla myllyllä, jotta jauhot saadaan aina tuoreena ja karkeana jauhettuna ruisleipätaikinaan. Majatalon hanoista pulppuaa lähdevesi, joka antaa tietenkin oman makunsa leipään. Leipä alustetaan käsin, leipä paistuu kaksikerroksisessa puu-uunissa, käsityönä kaikki. Pysäkin leipä on juuri tällainen artesaanituote, josta olen tosi ylpeä! Luomuruisleipä on Pysäkin keittiön sydän, jonka ympärille muu ruoka syntyy.

 

Majatalon leivässä kiteytyy täysin minun ruokafilosofiani; kunnioitus ruokaperinteitämme kohtaan, raaka-aineiden puhtaus ja rakkaus hyvän ruoan valmistamiseen. Ruokaintohimostani saavat meidän vieraamme majatalossa nauttia ja tarinoista ruoan ympärillä.

 

Arvostan raaka-aineita, joiden tuotanto-olosuhteet ovat mahdollisimman suotuisat (luomu, puhtaus, kestävyys). Raaka-aineet tulevat meille kokonaisia, kala pyöreänä, lihat ruhoina, juurekset ja perunat säilyvät kellarissa läpi talven. Ruuan pitää olla kestävästi tuotettua, herkullista ja esillepano pitää olla kaunis. Oma artisti-taiteilija nousee esiin, kun nostamamme ruoat vadeissa ja kipoissa vieraille pöytään.

 

Ruokalajien esittelyä.

Majatalomme on kuulunut Karelia ala carte- verkostoon jo vuosikymmenten ajan, verkoston arvot ovat: KARJALAISUUS, OMALEIMAISUUS, LUONTO, PAIKALLISUUS JA VIERAANVARAISUUS. Hengitän ja elän näitä arvoja, en tarvitse erikseen huonetauluja minua niistä muistuttamaan, koska ne ovat minuun sisäänrakennettuja. Nämä edellä mainitut arvot, ekologisuus ja kestävyys ohjaavat minun työtäni, päätöksiäni ja elämääni.

 

Tänä kesänä aloin epäillä itseäni. Miksi pitää olla tällaisia periaatteita? Olisi kivaa vain pää tyhjänä porskuttaa ja ostaa sieltä mistä saa halvimmalla ja antaa maailman huolien olla muiden hartioilla. Olen valinnut polkuni, jolta en voi enää livetä.

 

Majatalo Puukarin Pysäkki, Valtimo.